Huidige Expositie: Hoogstandjes in de kunst

Lenie Larmit en Henk Verberkmoes exposeren van 12 januari tot 10 maart 2019 schilderijen en keramiek in Het Waalres Museum.
Voor Lenie Larmit (1956) is schilderen een manier om met verdriet en vreugde om te gaan. Wat ze niet met woorden uit kan drukken lukt vaak wel via het schilderen. Ze kan er mee in contact komen met de beweging in haarzelf. Ze laat graag andere mensen ervaren wat creatief bezig zijn kan betekenen.
Haar inspiratie haalt ze uit het leven van alledag met als uitgangspunt “gewoon durven en doen”. Er kan niets misgaan. Ze gebruikt allerlei technieken en materialen en vooral vrolijke, aansprekende kleuren. Tijdens het werken ontstaat vaak vanzelf het idee van het eindproduct. Dit vrije werken geeft haar veel voldoening.

Henk Verberkmoes (1923-2003), keramist en ontwerper, is voornamelijk autodidact. Na de Rijksnormaalschool voor Teekenonderwijzers (Amsterdam) volgde hij aan de latere Rietveld Academie, in 1946/47 de keramische opleiding bij W.H. de Vries. Van 1948 tot ’50 werkte hij met de Vries bij Fris in Edam waar hij zich ontwikkelde als glazuurspecialist. Van 1949 tot ’57 had hij een atelier in Edam en was ontwerper en adviseur voor diverse fabrieken als Ambacht in Volendam en Westraven in Utrecht. Van 1958 tot ’68 had hij een atelier in Veldhoven en daarna in Waalre (tot 2013). Hij was van 1955 tot ‘84 docent keramiek aan de Design Academy in Eindhoven, en van 1975 tot ’85 aan de kunstacademie in Den Bosch. Hij was zeer kritisch op zijn eigen werk. Hij overleed in Waalre in 2003. Zijn werk is o.a. te zien in Stedelijk Museum Amsterdam, Haags Gemeentemuseum, Kruithuis Den Bosch, Museum of Modern Art New York.