Het Waalres Museum exposeert t/m zondag 27 maart 2022 Keramiek van Agnes Fleskens – van Tuijl en Olieverfschilderijen van Anne Bullens – van Tuijl onder de titel  “Verbeelding in Kleur en Klei”, twee zussen tonen hun werk. De tentoonstelling is verlengd wegens succes tot 21 april as.

De Waalrese wethouder van Cultuur, mevr. L. Sjouw houdt op zondag 20 maart om 16:30 uur in het museum een toespraak als vervanging van de geplande, maar door corona niet doorgegane openingstoespraak.

Agnes Fleskens – van Tuijl is sinds 1980 bezig met keramiek.Tijden haar opleiding Handvaardigheid kwam haar voorliefde voor klei naar voren. Op de kunstacademie in Turnhout heeft ze zich gespecialiseerd in keramiek. Ze werkt graag met platen klei en zonder glazuur. Meestal bouwt ze deze op met grove chamotte. De huid van de klei is belangrijk. Ze vormt de platen met de hand zó dat de chamotte naar de oppervlakte komt. Naden blijven zichtbaar en slibresten laat ze zitten. De huid krijgt meer karakter. Ze maakt graag werk dat een verstilde sfeer uitstraalt, of dat doet denken aan rituelen. Inspiratie haalt ze uit oude en niet-westerse culturen, archeologische vondsten en verweerde voorwerpen.

Onlangs heeft ze wat “beeldende uitstapjes” gemaakt zoals strakkere vormen, of meer kleur, keramiek gecombineerd met hout en maskers. De laatste maanden is zij bezig met vormen met daarop de suggestie van tekst, zeer geabstraheerd, met de nadruk op de textuur.

 Anne Bullens - van Tuijl is in 1992 begonnen met cursussen aquarelleren en tekenen. Ze wilde zich verdiepen in perspectief en model en ging in 1996 naar de kunstacademie in Arendonk. Na het 1e  jaar tekenen en schilderen koos ze de specialisatie tekenen. Daarna is ze overgestapt naar het schilderen, een prima keuze om vrijer te werken. Abstract werken trekt haar meer dan realistisch en figuratief werk, zichtbaar is in haar schilderijen.
Aan de hand van zelf gemaakte foto’s of collages maakt ze een opzet op doek om daarna vaak het origineel weer los te laten. Een combinatie van compositie en kleur. Anne schildert vaak laag over laag, waarbij de onderlagen zichtbaar blijven. Ook verwerkt ze soms andere materialen in haar schilderijen. Haar inspiratie haalt ze vaak uit foto’s van landschappen, o.a. gemaakt tijdens vakanties. Een grote inspiratiebron is Cappadocië.