22 okt 2016 t/m 15 jan 2017: Zien en gezien worden

“Zien en gezien worden” is de naam van de nieuwe tentoonstelling van werken van Annie Meussen (illustrator en beeldend kunstenaar) en Thom Kikkert (fotografie).

 

Afb expoMet de titel van de tentoonstelling proberen beide kunstenaars aan te geven hoe verschillend zij te werk gaan. Beiden observeren mensen en voorwerpen maar het zien daarvan wordt door elk op een heel andere wijze vormgegeven: de een met penseel en papier en de ander met een camera.

Annie Meussen werd al in haar jeugd geïnspireerd door het tekenwerk van haar vader, die haar professionele instructies gaf. Haar eerste opdracht kreeg zij van Vereniging voor Natuurmonumenten. Zij maakte natuurgetrouwe afbeeldingen met verkleuringen aan de onderste blaadjes. Die verkleuringen zijn kenmerkend in haar hele oeuvre.

Zij maakt kalenders illustraties voor natuurboeken en prentenboeken (kijk voor haar werk ook op www.anniemeussen.nl). Annie laat zowel illustratief als vrij werk zien. ; een tussenvorm niet direct herkenbaar maar ook niet abstract.

 

Annie Meussen tekent voorwerpen, zoals een beest of een popje van zachte stof, maar ook een doekje dat een kind altijd bij zich heeft. Het is ’s nachts onmisbaar en bij het wakker worden moet het er meteen weer zijn. Zij noemt dat haar project “geliefd en onvervangbaar”, dat ook een plaats in de tentoonstelling heeft. In de loop der jaren heeft zij heel wat van deze dierbare voorwerpen getekend en dat wil ze ook blijven doen. Tijdens de opening van haar tentoonstelling zal haar kleinzoon Luuk van 11 jaar iets vertellen over zijn knuffel. Over dit project heeft Annie een boek gemaakt dat te koop is in Het Waalres Museum. 

Thom Kikkert maakt foto’s van mensen in hun dagelijkse bestaan. Hij vindt het belangrijk dat de karakters van de personen goed tot uitdrukking komen en dat de kijker zelf een verhaal kan zien in de foto’s. Ook maakt hij natuurfoto’s die soms een spannende, mysterieuze uitstraling hebben.